Vyrieši sa problém s ISIC kartami?

Problémy s ISIC kartami neobišli študentov ani tento rok. V mestskej hromadnej doprave a aj v železničnej doprave nastali zmeny a s nimi aj nové komplikácie a problémy.

Karty ISIC už neslúžia ako platobné karty ako kedysi ,ale iba ako doklad na preukázanie zľavy z cestovného a študenti  platia v hotovosti.  Znamenalo to ušetrené náklady za vybavovanie dopravných kariet dopravcu či každoročných zľavových kariet. Tieto karty využíva veľa vysokých škôl či niektoré stredné školy. Študenti Katolíckej univerzity  v Ružomberku sa stále sťažujú a nevedia si pomôcť. Železničná spoločnosť  Slovensko a.s. ( ZSSK) poskytuje študentom VŠ zľavnené cestovné  už roky,  na základe preukazov vo forme BKČ vydanými jednotlivými VŠ a SŠ. No v súčasnosti ZSSK eviduje problémy pri načítavaní a uznávaní kariet.  Karta sa tak prejaví ako neplatná a pre študentov to znamená zaplatenie plnej sumy cestovného lístka. V septembri už väčšina vysokoškolákov nemohlo cestovať za polovičné cestovné.

Pracovníci v  slovenskej autobusovej doprave v Ružomberku  sa vyjadrili že chybu urobila škola. „Problémom je aktivácia  ISIC preukazu. Systém kódovania zmenila škola a nastal problém.“    Študenti si aktivovali kartu v škole, tým pádom karta nefunguje v  autobusovej ani na železničnej doprave. Po dlhom pátraní sme zistili že ak by si študenti aktivovali ISIC karty v SAD , karty by bez problémov fungovali. Šoféri túto vinu hádžu na univerzity  a tie sa ohrádzajú faktom,  že problém má   doprava.

Študenti tak nevedia na koho sa obrátiť a  sú bezradní. V študentských kruhoch sa verejne hovorí  aj o možnom proteste , či iných formách prejavu nespokojnosti. Pýtali sme sa aj študenta ktorý sa zaoberá týmto problémom na katolíckej univerzite v Ružomberku.

Keď som cestoval na zápis každý študent sa hádal so šoférom o svojom nároku na 50% zľavu z obyčajného cestovného, márne. „Mám o dve pivá menej“ , sťažoval sa študent po zaplatení celého lístka namiesto študentského.

Taktiež sme sa dozvedeli  že problémy vznikli keď MHD nepodpísala zmluvu so školou, pretože je nový výrobca ISIC kariet. Keď že prišiel nový výrobca, zmenili sa aj kódy na kartách.

Dlhé roky boli na kartách 10 mieste kódy. Tie mohli identifikovať študenta. Teraz sa objavili 16 miestne čísla pre ktoré revízori a šoféri nemajú čítačky. Kartu tak čítačka nerozpozná, a po priložení čítačka napíše že karta je neplatná.  To by znamenalo  ďalšiu investíciu a na to MHD a ZSSK v Ružomberku nemá financie.

Študentom Katolíckej univerzity nezostáva nič iné len čakať na vyriešenie tohto bludiska.

Autor : Erika Spišáková



Pridaj komentár