Učitelia budú štrajkovať aj v Ružomberku

Štrajk učiteľov stredných, základných a materských škôl, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), bude pokračovať ďalšími protestnými zhromaždeniami. Demonštrovať budú aj ružomberskí učitelia v Ružomberku.

Po protestných zhromaždeniach v Bratislave, Leviciach, Košiciach, Nových Zámkoch a Banskej Bystrici, príde na rad aj Ružomberok. Štrajkové zhromaždenie prebehne 3. februára v centre mesta pri Hoteli Kultúra.

Slovenskí učitelia ustúpiť od svojich požiadaviek nemienia a hodlajú vydržať čo najdlhšie. Minulý piatok sa zišli na banskobystrickom Námestí SNP, aby ukázali svoju silu. Prítomní neboli len miestni pedagógovia, prišli aj kolegovia z Brezna, Detvy, Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty či Bratislavy. Podporili ich aj rodičia a samotní študenti.

„Ministerstvo má úplne iné informácie. Stačí, aby zavolali na školu, tam to zodvihol riaditeľ a prezentujú to ako otvorenú školu a pritom na nej neprebieha žiadna výučba. Informácie ministerstva školstva jednoducho nie sú pravdivé,“ zdôraznil v Banskej Bystrici učiteľ Ondrej Pastierik s tým, že podľa informácií ISU má štrajk priamy dopad na viac ako 100-tisíc žiakov základných a stredných škôl na celom Slovensku.

Štrajkujúcich učiteľov prišiel osobne podporiť aj slovenský hokejový reprezentant a hráč HC 05 Banská Bystrica Michal Handzuš, ktorý považuje vzdelanie za veľmi dôležité, keďže ovplyvňuje vývoj krajiny. „Všetci vieme, že školstvo je zanedbané, systém nefunguje, ale nič sa nedialo. Tento krok učiteľov chápem ako ich poslednú možnosť niečo dokázať. Postoj vlády je veľmi smutný, lebo celú situáciu bagatelizujú. Vyše 11-tisíc učiteľov je obrovské číslo a mali by to začať brať vážne. Učiteľov, ktorí súhlasia s týmito požiadavkami, je ešte oveľa viac,“ podotkol Michal Handzuš.

Iniciatíva slovenských učiteľov naďalej vyzýva ministra školstva Juraja Draxlera k dialógu a pozýva ho na stretnutie, od ktorého si Ondrej Pastierik sľubuje posun dopredu.

Branislav Račko

Foto – autor



Pridaj komentár