Sladkosť vyrobená zo zvieracích pozostatkov
Mäkké, chutné, farebné. Presne také sú želatínové cukríky. Pri týchto vlastnostiach by len málokomu napadlo, z čoho môžu byť vyrobené.
Jednou zo základných prísad na výrobu želatíny sú bravčové, hovädzie, kuracie a rybie kosti a kože, ktoré sa následne spracujú.
Za pozitívum týchto nie celkom chutných prísad sa pokladá ich priaznivý účinok na kĺby, šľachy, vlasy…
Viacerí však tento priaznivý účinok spochybňujú.
MUDr. Jaroslav Sadloň (primar.sme.sk): „Nie som si vedomý, že by boli robené nejaké lekárske štúdie zamerané na vplyv konzumácie želatínových cukríkov na chrupavku ľudí, preto si myslím, že ide len o komerčný ťah.“
Niektorí výrobcovia používajú želatínu aj na zahusťovanie jogurtov, zmrzliny a iných výrobkov, ale i pre zjemnenie chuti piva či vína.
Želatína môže mať okrem živočíšneho aj rastlinný pôvod, v ktorom sa namiesto kostí a kože používajú morské riasy.
Agar, prírodná želatína vyrobená z riasy gelidium, je čisto rastlinného pôvodu a bez kalórii. Vyskytuje sa v oblastiach Japonska, Nového Zélandu a Indie. Na obaloch výrobkov označovaná aj ako E406.
fotografie (zdroje): stepbystep.com, matdagboken.se, unleashed.org