Michal Hvorecký predstavil svoje dielo NAUM

Úspešný slovenský autor priblížil svoje najnovšie dielo NAUM študentom na Filozofickej fakulte katolíckej univerzity. Je to román v jedenástich príbehoch. On sám nám prečítal dva úryvky z príbehov o láske, umení a smrti.

Dňa 30. 9. 2013 sa na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity uskutočnila čítačka s Michalom Hvoreckým. Na úvod slovenský prozaik predstavil príbeh, v ktorom opisuje lásku mladého učiteľa a študentky Stasie. Druhý úryvok z príbehu Fater bol inšpirovaný vlastnými skúsenosťami. „Písanie by malo byť prežité,“ hovorí Michal Hvorecký. Po prezentovaní oboch príbehov bol priestor na otázky publika. V diskusií poznamenal, ľudia na Slovensku sa hanbia priznať, že čítajú a píšu literárne diela – „u nás je okolo literatúry úplne ticho.“ Michal  Hvorecký si potrpí na dizajne knihy.  Tvár knihy NAUM tvorila Svetlana Fialová. Prednedávnom získala cenu Jerwood 2013 za najlepšiu kresbu roka. Na svojej ďalšej knihe by chcel pracovať s fotografom Petrom Župníkom, ktorý žije v Paríži.

Michal vyštudoval estetiku na UKF v Nitre. V roku 2004 absolvoval semester na spisovateľskej Univerzite v Iowa City v USA. Dlhší čas strávil v Rakúsku, Belgicku, Maďarsku a Nemecku. Venuje sa aj prekladom kníh. V novembri 2009 získal v Berlíne Medzinárodnú  novinársku cenu. O rok neskôr získal Cenu Nadácie Tatra Banky za umenie – Mladý tvorca.

 

 

 



Pridaj komentár