Summa summarum: Ružomberskí juniori v sezóne 2012/2013

Odohraním 30. kola sa definitívne naplnil scenár druhej najvyššej ligy juniorov. V sezóne 2012/2013 sa ružomberským hokejistom podarilo vybojovať si deviatu priečku o skóre pred maďarským tímom MAC Budapešť, s ktorým mali zhodne po 38 bodov. O prvé miesto sa tento rok pobili hokejové celky zo Senice a Topoľčian. Víťazom sezóny sa napokon stal klub KH 91 Senica, ktorému sa podarilo za sezónu nazbierať úctyhodných 80 bodov.

Hodnotenie zápasov

Ružomberok sezónu nezačal vôbec zle. Prvý zápas mužstvo vyhralo v Prievidzi 1:13, čo bolo pre mnohých príjemné prekvapenie a zároveň aj skvelé otvorenie novej sezóny. Hernú pohodu však vymenila nevyrovnanosť výkonov na ľade a nestabilný manšaft.

„Väčšina chalanov si robí vysokú školu a tak dochádzali z Popradu, Bratislavy, Liptovského Mikuláša podľa toho, ako im to dovoľovala škola. Nemali sme teda dostatok hráčov, na tréningy nás chodievalo niekedy dvanásť a niekedy iba osem. Tréneri preto museli zháňať hráčov z iných miest. Nemohlo sa teda zohrať mužstvo, v ktorom je za týždeň päť nových ľudí, z ktorých nakoniec ostane iba jeden,“ vyjadril sa na margo situácie Jakub Banáš, kapitán mužstva.

MHK Ružomberok sa so sezónou rozlúčil napokon víťazne. Posledné dva zápasy ružomberský kolektív odohral na východe Slovenska, kde si zmeral sily s P.H.K. Prešov n.o. a HK Mládež Michalovce. Práve tieto dva posledné zápasy rozhodovali o konečnom umiestnení v tabuľke, preto MHK nechcel nechať nič na náhodu.

Juniori pred odchodom z Ružomberka mali jasný cieľ. „Pre mňa osobne, a pre chalanov, ktorých to baví, to boli dva dobré zápasy proti vyrovnaným mužstvám. Prešov sa pohyboval v tabuľke na štvrtom mieste a Michalovce niekde na trinástom a my sme boli na jedenástom. Keby sme vyhrali oba, skončili by sme na peknom deviatom mieste, ktoré bolo pre nás ako menší cieľ. Keď sme už pokašľali začiatok sezóny, aspoň koniec sme si chceli spraviť krajší,“ vyjadril sa Banáš, ktorý  za tím odohral všetkých 30 zápasov.

Prvý zápas proti Prešovu skončil 2:7, pričom najužitočnejším hráčom zápasu sa stal Samuel Dvorštiak (Ružomberok) s dvomi strelenými gólmi. Druhý zápas proti Michalovciam bol o čosi dramatickejší, keďže do poslednej minúty nebolo o výsledku pevne rozhodnuté. Kapitán Ružomberka, Jakub Banáš, strelil minútu pred koncom gól na 3:1, no o pár sekúnd na to sa Michalovciam podarilo opätovne streliť gól a znížiť tak na jednogólový rozdiel. Výsledok sa však už nezmenil a tak ako prvý, tak aj posledný zápas v sezóne sa skončil víťazstvom Ruže.

 

Úspešnosť hráčov

V kanadskom bodovaní z Ružomberčanov vyzbierali najviac bodov hráči Jakub Banáš a Jakub Šinál, ktorí mali zhodne po 35 bodov. Tretím najproduktívnejším hráčom Ruže bol Branislav Bajtala, ktorému sa podarilo nazbierať o bod menej, čiže 34 bodov. Celkovo sa do kanadského bodovania zapísalo za Ružomberok 24 hráčov, z čoho sa strelecky presadilo až 22 hokejistov.

Z celkových 129 strelených ružomberských gólov si najviac z nich pripísal na svoje konto práve Banáš, ktorý vsietil do súperovej bránky až 21-krát.

Čo bude s juniormi ďalej?

Ako bude prebiehať v MHK budúca sezóna je ešte otázne. Množstvo hráčov pre vekovú hranicu nemôže hrať juniorskú súťaž, čo môže pre funkcionárov Ružomberka značiť nemalé problémy. Od budúcej sezóny však v súťaži bude platiť výnimka, ktorá dovoľuje nastúpiť až piatim hráčom z ročníku 93. V porovnaní s minulým rokom to je veľký ústupok, keďže hráčom ročníka 92 nebola žiadna takáto výnimka udelená.

 



Pridaj komentár